Les apps per lligar

<<De l’abús al bon ús>>

Les apps per trobar parella van arribar per quedar-se entre nosaltres. Aquesta nova manera de relacionar-nos i conèixer gent com a fórmula per trobar algú amb qui fer una primera cita s’ha instal·lat a tota la població. El seu target és amplíssim i abasta des de l’adolescència fins edats més avançades, les persones sènior. Les apps per lligar ràpidament han cobert tots els col·lectius i filtren tantes opcions de cerca com qualitats, característiques i situacions personals té la nostra societat actual.

Què hi ha darrera l’ús d’aquestes apps? Què emmascaren?

Cada vegada més ens trobem amb persones que se senten presoneres d’aquestes aplicacions. Entren en una lluita constant, en una roda infinita: es donen d’alta, s’esborren, proven una altra app similar, es donen de baixa, i així infinites vegades. Gairebé sense adonar-se’n entren en un cercle de dependència perillós, on la seva autoestima i la seva seguretat entren en joc.  Sovint ens trobem amb persones que ens expliquen que se senten ansioses davant la necessitat de trobar la seva mitja taronja ràpidament. Aquesta ansietat és nociva i ens afecta psíquicament i emocionalment.

 Quan un ”like” provinent de persones que sovint ni coneixem ens resulta aparentment tan gratificant és una alarma que cal escoltar.

Què indica aquesta satisfacció momentània?

Ens indica que alguna cosa no va bé. Ens indica que quedem enganxats i enganxades en la immediatesa.

El “like” ens dóna una satisfacció momentània, augmenta la dopamina del nostre cervell, però la dosi és petita, de curta durada, i per tant, quedem atrapats en una falsa creença de felicitat que ràpidament pot acabar en insatisfacció i frustració.

 En quin moment deixem que la nostra felicitat depengui de les notificacions de les apps? En quin moment entrem en aquest espiral depenent? Segurament no hi ha una única resposta, però sí que hi ha una única manera de sortir-ne: passar de l’abús al bon ús.

Les xarxes socials, la IA i les apps per lligar o trobar parella han vingut per quedar-se entre nosaltres.

Evitar-ne l’abús? Sí.

 Aprofitar les oportunitats que ens ofereix? També.

Consells

  • “Sigues conscient de que són només una eina més per ampliar el teu cercle d’amistats i conèixer noves persones”.
  • “Aprofita el teu dia a dia per conèixer gent en llocs d’interès per tu, fent el toc o tenint una conversa espontània mirant als ulls i fora de la pantalla”.
  • “Quantifica el temps que passes darrera les “apps” i no et quedis esperant “likes”.
  • “Empodera’t tenint cura de tu mateixa, fent exercici, llegint i cultivant els teus hobbies”
  • “Demana ajuda si creus que et sents ansiós o ansiosa quan utilitzes aquests tipus de xarxes socials”