L’ESTIGMA DE LA SALUT MENTAL
«De la victimització i paternalisme al rebuig i la discriminació»
El 10 d’octubre es commemora el “Dia Mundial de la Salut Mental”. Algunes de la reflexions que acostumen a sortir a debat durant la jornada giren al voltant de l’equiparació de la salut mental amb la salut física, passant pel reconeixement i visibilització d’aquesta i la voluntat de sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades i impulsar iniciatives que en millorin l’atenció.
La salut mental i el benestar emocional és un concepte ampli relacionat amb la manera en com ens sentim, pensem o actuem en el nostre dia a dia. Es pot definir com un estat d’equilibri i benestar en què una persona és conscient de les seves capacitats i pot desenvolupar les seves habilitats cognitives i emocionals, viure en societat i satisfer adequadament les demandes de la vida quotidiana. Una bona salut mental ens permet afrontar els reptes, els alts i baixos diaris i les situacions quotidianes d’estrès sense enfonsar-nos, a tenir relacions satisfactòries i a treballar de manera eficient.
«La prevenció en salut mental com a filosofia de vida»
Durant els darrers anys, des de les institucions públiques i diverses entitats privades, s’han impulsat mesures i campanyes socials per fer palès que cuidar i tenir en compte la salut mental és fonamental per garantir una societat saludable. No oblidem que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones experimentarà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida. Així doncs, tot i que sembla que hem deixat enrere el secretisme, les vergonyes i les pors que sovint han girat al voltant de la salut mental, encara hi ha molta feina per fer i molts mites i creences sobre la salut mental a combatre. Malauradament, massa sovint s’ha tractat la salut mental des de la victimització i el paternalisme, i persones afectades han patit rebuig i discriminació.
Cal doncs continuar fent esforços per fomentar la diferència, la normalitat i evitar l’estigma vinculada encara avui als problemes relacionats amb la salut mental i l’equilibri emocional. Tenim clar que la salut mental és la base per al benestar i el funcionament efectiu de les persones i de les comunitats i esdevé un aspecte indissociable del concepte de salut: no es pot tenir un bon estat de salut sense una bona salut mental.
Així doncs, què podem fer en el nostre dia a dia per generar contextos on la diferència sigui possible?
- Fomentem el respecte per la diferència.
- Utilitzem un llenguatge no estigmatitzat.
- Comprometem-nos amb l’erradicació de la violència i la discriminació.
- Eduquem en l’empatia i la sensibilització.
- Actuem davant situacions d’injustícia.
Què podem fer per a la nostra salut mental?
- Atenció i prevenció treballant en la cura de la nostra salut mental
- Cuidar el nostre propi equilibri emocional
- Escoltar els senyals que ens envia el cos
- Crear vincles i relacions saludables en pro del nostre benestar i de la comunitat