EL PER QUÈ D’UN BON DIAGNÒSTIC EN SALUT MENTAL

«Un diagnòstic adequat ajuda a formular el tractament i a comprendre millor les necessitats de la persona»

En psicologia clínica el diagnòstic és el procés mitjançant el qual un professional en l’àmbit de la salut mental (psicòleg clínic o psiquiatre) avalua i determina la naturalesa dels problemes emocionals, conductuals o cognitius d’un individu. Aquest diagnòstic es basa en la recopilació d’informació a través d’entrevistes, proves estandarditzades i observacions, i té per objectiu identificar el malestar i les dificultats psicològiques i/o trastorns mentals amb les que es troba la persona. 

Per nosaltres un bon diagnòstic és important perquè ens ajuda a conèixer amb més detall el per què de la simptomatologia que presenta la persona i ens dóna pistes a l’hora de dissenyar el pla d’intervenció, amb l’objectiu de millorar la salut de la persona.

“El diagnòstic, peça clau per a l’autoconeixement”

Saber què ens passa i per què ens passa ens permet entendre com funciona el nostre cervell i les nostres emocions. Els diagnòstics ens ajuden a desxifrar-nos, a comprendre’ns i conèixer-nos més a fons, respectar-nos i estimar-nos, i a no sentir-nos sempre responsables <<d’allò>> que ens amoina. Al mateix temps, un bon diagnòstic i un bon acompanyament professional ens ajuda a trobar aquells mecanismes i estratègies que poden modificar les conductes que ens preocupen o mitigar allò que ens provoca desconcert, malestar i descontentament.

 “No hem de caure en el parany de que el diagnòstic ens condueix a les etiquetes i a l’estigma”

Durant els últims anys i en algunes situacions concretes els diagnòstics s’han posat en entredit, en el sentit de que s’ha qüestionat la seva rellevància i fins i tot la seva eficàcia. Un dels motius que considerem que poden haver influit en aquesta aversió a administrar escales i tests per elaborar un diagnòstic és que sovint, com a societat, pensem que el fet de tenir un diagnòstic pot provocar que automàticament se’ns posi una etiqueta i se’ns encaselli a una condició/patologia/trastorn determinat. 

Com a professionals de la salut mental insistim en què un bon diagnòstic ens donarà la informació per a teixir els passos que ens ajudaran a convertir el malestar en benestar. La intervenció centrada en la persona ens facilitarà realitzar un pla individualitzat, tenint en compte que cada persona és diferent  independentment del diagnòstic. Ens podem trobar per exemple, que una persona amb un diagnòstic de trastorn depressiu necessita un tractament molt diferent a una altra amb el mateix diagnòstic;  potser a la primera fer exercici d’alta intensitat l’ajudarà, mentre que la segona necessitarà posar en pràctica exercicis més introspectius, on la búsqueda de calma i quietud formin part del tractament com podria ser la meditació.  

Un bon diagnòstic ens permet:

  1. Millorar l’autoestima
  2. Augmentar la seguretat en nosaltres
  3. Trobar les eines adequades per afrontar el dia a dia
  4. Que el nostre entorn ens comprengui més i millor
  5. Resoldre amb major rapidesa i eficiència la simptomatologia

Consells:

  1. Demana ajuda i acompanyament terapèutic quan sentis que sol/a no ho pots resoldre
  2. No confonguis diagnòstic amb etiqueta
  3. Reconeix la individualitat de cada persona
  4. Posa en valor el diagnòstic