KAIRÓS o l’oportunitat del canvi
«Tots els moments són bons per parar a reflexionar sobre què fem i què voldríem fer»
Any nou, vida nova!
Quantes vegades hem sentit aquesta frase en acabar l’any i donar pas al nou?
Quantes llistes de propòsits i objectius ens prometem en aquestes dates? Moltes, sí.
I els fem realitat?
Tots els moments són bons i necessaris per parar i reflexionar sobre què fem i què voldríem fer, però sens dubte, és en acabar l’any quan és més habitual fer balanç de les coses que hem aconseguit. Acostuma a ser un exercici reflexiu, de pros i contres, de canvis i continuïtats, de l’estil de vida que portem, de què és el que ens agrada del nostre dia a dia o què és el que voldríem canviar. Revisem l’any vençut, a nivell personal, familiar, professional… i acostumem a plantejar nous escenaris, metes i propòsits per el nou any. És, sense cap mena de dubte, un moment d’autoregal, d’autocura perquè en el fons el que estem fent és plantejar-nos què podem fer per ser més feliços.
Fem-nos doncs aquest autoregal. Parem a pensar, a imaginar, a somiar i… projectem!
Any nou, vida nova! Si sents que és un moment de canvi, aprofita’l. I això és, amb una paraula, Kairós.
Kairós és un concepte mil·lenari emprat pels grans filòsofs sofistes els quals reforcen la idea d’aprofitar les circumstàncies canviants i fer d’aquestes noves situacions espais i moments oportuns i adequats per fer un canvi i propiciar el moviment i l’acció.
«Identificar que estàs en un moment de canvi i transformació t’obre les portes per iniciar un nou camí»
Moltes vegades, sense adonar-nos-en, som nosaltres mateixos els que premem el fre i ens privem d’aconseguir a allò que volem. De vegades per por, de vegades per poca confiança en un mateix, d’altres perquè ens falta una estratègia o un mètode a seguir… Tanmateix, és cert que poden existir diferents entrebancs que fan difícil arribar a la meta proposada, però almenys intentem que aquests entrebancs no siguin perquè no hem donat el màxim de nosaltres mateixos.
«Prendre decisions requereix fer-nos preguntes»
Sovint, per prendre decisions, és fonamental fer-nos preguntes. Són el que nosaltres anomenem preguntes transformadores.
Les preguntes transformadores són clau en els processos de creixement personal i peça fonamental del coaching.
El coaching és una eina d’autoconeixement i empoderament personal aplicada per professionals en els processos de canvi i d’acompanyament emocional. El seu origen el trobem a la filosofia de Sòcrates i les seves preguntes reflexives. Qüestionar-se i créixer en la comprensió d’un mateix és necessari per trobar respostes i avançar en allò que ens proposem. Coaching és acompanyament i suport, és escolta empàtica i confiança, és desenvolupar-nos a través de converses transformadores i reveladores que ens ajuden a partir de tècniques i estratègies a dissenyar un pla per assolir el canvi i sentir-nos satisfets.
«Coaching és acompanyar a la persona en el seu procés de transformació. És ajudar-la en el seu creixement personal»
5 desitjos per aquest nou any que comença:
- Escolta’t
- Troba espais de gaudi i flueix
- Atreveix-te amb les preguntes transformadores
- Autoregala’t temps per reflexionar
- Elabora i posa en pràctica una estratègia per assolir els reptes que et proposes