La Fisioteràpia, cura de la ment i el cos

Actualment el ritme de la nostra societat i alguns estils de vida poden esdevenir una font important d’estrès per a moltes persones. Aquest estrès el localitzem en diferents àmbits de la nostra vida; en el personal i familiar, en el laboral i acadèmic, en l’àmbit social, etc. Sovint fins i tot gran part d’aquest estrès pot aparèixer per la voluntat i/o pressió per complir expectatives de caire social o cultural que ens imposem. 

La falta de temps per l’autocura i el descans passen factura a curt termini.

Quan vivim una situació d’estrès les glàndules suprarenals segreguen cortisol, una hormona

que juga un paper molt important en la regulació del metabolisme.

L’estrès no és una qüestió només psicològica sinó que hem de tenir present que pot causar diferents efectes sobre el nostre cos, com per exemple debilitar el nostre sistema immunitari, fent que aquest sigui més susceptible a les malalties i infeccions. També pot generar disfuncions digestives, dolor muscular o insomni. El cortisol genera inflamació empitjorant l’estat general del cos i l’estrès crònic pot tenir efectes molt negatius en la salut física i emocional d’una persona. Per aquest motiu és molt important gestionar l’estrès a través de diferents tècniques.

La Fisioteràpia és sens dubte una de les millors tècniques per combatre’l. 

A través de diferents tractaments com pot ser el massatge terapèutic, la teràpia manual, la diatèrmia o l’exercici terapèutic podem ajudar a reduir la tensió muscular, millorar la circulació sanguínia i promoure la relaxació psicosomàtica. 

La Fisioteràpia millora molt la propiocepció corporal, que és la capacitat que té el cos d’identificar la posició de les diferents parts en relació amb l’espai. Aquest sentit propioceptiu ens ajuda a tenir consciència del nostre cos sense necessitat de mirar-lo i ho fa a través de receptors sensorials situats als músculs, articulacions i tendons que envien senyals al nostre cervell. Quan vivim en estats d’estrès el nostre cos es dissocia perdent control sobre nosaltres mateixos. La Fisioteràpia ens pot ajudar a tornar a habitar el nostre cos des del plaer i des de l’aquí i ara del moment.

Consells:

  • És molt important respirar. Pot semblar quelcom bàsic però realitzar respiracions profundes i conscients ens ajuda a mantenir l’estrès a ratlla.
  • Tenir un bon descans nocturn és essencial per la nostra salut.
  • Fer exercici amb regularitat allibera endorfines i ajuda a regular l’ansietat i l’estrès.
  • Realitzar teràpia psicològica ens ajuda a ordenar tots aquells pensaments que ens generen estrès.
  • Practicar meditació ens ajuda a estar aquí i ara, disminuint la neurosis i per tant l’estrès.